Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Το φθηνότερο αυτοκίνητο στο κόσμο.


Το φθηνότερο αυτοκίνητο στο κόσμο παρουσίασε επίσημα τη Δευτέρα ο ινδικός όμιλος Tata. Πρόκειται για το Nano, με κινητήρα 624 κυβικών που αποδίδει 33 ίππους και η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει το Nano είναι τα 75/ώρα. Η βασική έκδοση του Nano δεν περιλαμβάνει κλιματισμό, υδραυλικό τιμόνι και ηλεκτρικά παράθυρα. Στην Ευρώπη θα πωλείται από το 2010-2011, στην τιμή περίπου των 5.000 ευρώ και σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές το Nano θα διαθέτει Υδραυλικό τιμόνι, ηλεκτρικά παράθυρα, ραδιόφωνο, σύστημα ABS και αερόσακους. Στην Ινδία το Nano αναμένεται να πουληθεί περίπου στα 1.500 ευρώ.

Αν και το Nano, καταναλώνει μόλις 1 λίτρο βενζίνης ανά 20 χλμ. φαίνεται να ενόχλησε τις οικολογικές συνειδήσεις των περιβαλλοντιστών εξαιτίας της χαμηλής του τιμής. Λένε ότι το λανσάρισμα αυτοκινήτων σε τόσο χαμηλή τιμή και με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, θα ωθήσει όλο και περισσότερους καταναλωτές στην αυτοκίνηση, προκαλώντας χάος στους ήδη επιβαρυμένους αστικούς ιστούς με ολέθριες συνέπειες και για το περιβάλλον. Εξ΄αυτού ορμώμενες, υποστηρίζουν ότι η κατασκευή ολοένα μικρότερων αυτοκινήτων και με χαμηλή κατανάλωση αποτελεί θετική εξέλιξη για το περιβάλλον.

Οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών όμως μοιάζουν να δυναμιτίζουν την φιλοσοφία στην οποία βασίστηκε η κατασκευή του μικροσκοπικού Nano, ή αν προτιμάτε του φθηνότερου αυτοκινήτου στον κόσμο. Κατ΄επέκταση, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η τιμή των 1.500 ευρώ για το Nano δεν θα κρατήσει παραπάνω από τρεις μήνες μετά την έναρξη διάθεσης του μοντέλου ενώ οι αυξανόμενες τιμές καυσίμων καθιστούν την κατανάλωση του Nano (5λίτρα/100χλμ), για τους Ινδούς αγοραστές, λιγότερο δελεαστική από αυτή των δίτροχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου